Kategoriat
tietoa

Mitä on nykyajan orjuus?

Orjuutta käsitellään yleensä lähinnä historianopinnoissa ja siitä puhutaan menneessä aikamuodossa. Orjuus ei kuitenkaan ole kadonnut maailmasta, vaikka sen ilmenemismuodot ovatkin muuttuneet.

On jopa arvioitu että orjia on maailmassa enemmän kuin koskaan.

Nykyajan orjuuden muotoihin kuuluvat:

  • Ihmiskauppa: uhkailun, kiristyksen ja väkivallan käyttö ihmisten pakottamiseksi työhön tai rikollisuuteen. Liittyy Suomessa usein paperittomien maahanmuuttajien hyväksikäyttöön.
  • Pakkotyö: rangaistuksen uhalla tai rangaistukseksi tehtävä työ esimerkiksi erityisillä työleireillä. Yleistä autoritääristen hallintojen maissa.
  • Velkaan sidottu työ: ihminen pakotetaan tekemään työtä velan maksamiseksi. Usein korkoineen ja niin pienellä palkalla että takaisinmaksu kestää jopa vuosikymmeniä. Velka voi olla myös koko perheen, mukaan lukien lasten vastuulla.
  • Periytyvä orjuus: yhä on olemassa ihmisryhmiä joissa orjan asema periytyy sukupolvelta toiselle. Heitä elää muun muassa Sahelin alueella Mauritaniassa, Malissa ja Nigerissä.
  • Lapsiorjuus: lasten hyväksikäyttö raskaassa ja vaarallisessa työssä, prostituutiossa tai lapsisotilaina.
  • Pakotettu avioliitto: nuori vaimo on usein kotiorjan asemassa ja miehen ja tämän sukulaisten määräysvallassa.

Nämä eri orjuuden muodot ovat usein yhteydessä toisiinsa.

Orjuutta on sekä köyhissä että rikkaissa yhteiskunnissa, ja osa sen muodoista on tiivisti kytköksissä globalisaatioon. Internet on tuonut tilanteeseen sekä uusia uhkia, että mahdollisuuksia puuttua asiaan ja saada tietoa.

Verkostoja voidaan käyttää ihmiskaupan järjestelyihin, mutta myös tilanteen kartoittamiseen ja uhrien tavoittamiseen. Kansalaisjärjestöjen yhteistyön mahdollisuudet ovat jatkuvasti parantuneet.