Myanmarin metsä-, puu- ja rakennusalojen järjestäytyminen

Maa: Myanmar
Kumppanit: Building and Woodworkers' International (BWI) ja 
Building ja Wood Workers’ Federation of Myanmar (BWFM)
Kotimaiset kumppanit: Teollisuusliitto, Rakennusliitto, Sähköliitto ja Ammattiliitto Pro
Kesto: 2018–2021
Hankenumero: 4112

Rakennustoiminta ja puunjalostusteollisuus ovat Myanmarin talouskehityksen kärkipäässä. Ne työllistävät arvioiden mukaan yhteensä vähintään pari miljoonaa ihmistä. Ammattiliitto BWFM edustaa alojen työntekijöitä ja on maansa varsin vaikeasta tilanteesta huolimatta saanut hyvää tulosta aikaan varsinkin puunjalostuksessa. Myanmarin oloissa kestää vuosikausia, ennen kuin liitto saa kasvatettua kapasiteettiiaan. Siihen tarvitaan ihmisten tietoisuuden kasvattamista heidän perusoikeuksistaan, korkeampi järjestäytymisaste ja kehittyneet neuvottelutaidot.

Hankkeen tuella koulutettu liiton järjestäjätiimi, joka työskentelee työpaikka- ja aluetasolla saadakseen aikaan paikallisosastorakenteet, joiden kautta päästään yritystason neuvotteluihin. Liiton jäsenmäärä on edelleen pieni, vaikka siihen on viime aikoina liittynyt muutamia tuhansia ihmisiä. Diktatuurin aikainen pelon kulttuuri väistyy vähitellen.

Työehtosopimusten solmiminen on hidasta ja haasteellista, mutta yritystason sopimuksia on kuitenkin jo muutamia kymmeniä, ja niiden sisällöissä merkittäviä parannuksia varsinkin työsuojeluun. Naisia osallistuu toimintaan verraten paljon ja he ovat voimaantuneet huomattavasti oikeustietoisuuden kasvun myötä. Nuoren väestön maassa myös työvoima on nuorta, mikä näkyy liitoissakin: nuori energia yhdistettynä kovia kokeneiden maanpaosta käsin toimineiden vanhempien ay-aktiivien kokemukseen antaa hyvän pohjan organisaation kehitykselle.

Hanke hyödyttää parhaimmillaan satoja tuhansia tai jopa miljoonia metsä-, puunjalostus- ja rakennustyöläisiä.

Jaa tämä artikkeli