Filippiinien metallityöntekijöiden oikeudet

Maa: Filippiinit
Kumppani: Philippine Metalworkers Alliance (PMA)
Kotimainen kumppani: Teollisuusliitto, Insinööriliitto
Kesto: 2018–2021
Hankenumero: 4021

Metalliliitto PMA on Filippiinien liittokentässä yksi harvoista, joka pyrkii kasvamaan yhdistäen työpaikkatason organisaatiot samaan järjestöön. Filippiineillä se lienee ainoa tapa vaikuttaa tehokkaasti työoloihin, sillä  ammattiliitoille säädetty monimutkainen äänestys- ja rekisteröitymisjärjestelmä tekee neuvotteluihin pääsemisen vaikeaksi, etenkin erityistuotantoalueilla ja suurissa monikansallisissa yrityksissä.

Järjestäytymisaste on Filippiineillä erittäin matala, ja PMA panostaakin voimakkaasti työntekijöiden kannustamiseen liittymään liittoihin sekä perusoikeuskoulutukseen. Vuoden 2017 lopulla liitolla oli jäseninä 8 000 metalli- ja elektroniikkateollisuuden työntekijää, ja se tavoittelee lähivuosien aikana yli 20 000:ta.

Liitto on kartoittanut järjestämisen kohteina olevat yritykset. Se työskentelee mm. vuokratyöntekijöiden aseman parantamiseksi ja äitiysvapaan kehittämiseksi TES-toiminnan kautta. Itse järjestön vahvistamiseksi tavoitteena on muuttaa jäsenmaksujärjestelmä prosenttiperusteiseksi, tehostaa maksujen perintää sekä kouluttaa liittojohtajia.

Hankkeesta hyötyvät filippiiniläiset metalli- ja elektroniikkateollisuuden työntekijät.

Jaa tämä artikkeli

Työmaana maailma

Epäinhimilliset työolot, riittämätön palkka ja lapsityö ovat edelleen arkipäivää monessa maassa. SASK parantaa työtä tekevien asemaa maailmalla. Katso kartasta, missä kaikkialla SASKin hankkeilla muutetaan maailmaa.