Elintarvikealan liiton kasvu

Maa: Mosambik
Kumppani: Mosambikin elintarviketyöläisten liitto Sindicato Nacional dos Trabalhadores da Indústria Alimentar, Bebidas e Afins (SINTIAB)
Kesto: 2018–2021 
Kotimainen kumppani: Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL
Hankenumero: 2027

Hankkeessa koulutetaan Mosambikin pääkaupunkiseudun elintarviketeollisuuslaitosten jäseniä sekä maan keski- ja pohjoisosien kasvualueilla nykyisiä ja uusia jäseniä perusoikeuksissa, työlainsäädännössä sekä neuvottelutaidoissa. Vuosittain tavoitellaan 2 000 uutta jäsentä. Jäsenten tietoisuus perusoikeuksistaan ja maan laeista sekä kohentuneet neuvottelutaidot vahvistavat liiton kykyä valvoa tehokkaasti jäsenistönsä etuja. Liitto pystyy neuvottelemaan parempia työehtoja, eli työntekijöiden palkkaus ja työsuojelu paranevat.

Liitosta tulee entistä edustavampi, näkyvämpi ja vaikuttavampi. Hankkeesta hyötyy välittömästi parikymmentä tuhatta elintarvike- ja juomateollisuuden työntekijää, tulevaisuudessa vielä enemmän. Liiton nykyinen jäsenmäärä on noin 11 000 ja potentiaali nykyisellään noin 20 000 uutta jäsentä. Elintarvikealan työntekijöiden määrän arvioidaan vielä kasvavan moninkertaiseksi lähivuosina, koska alan uusi nousu on vasta alussa uusien investointien myötä.

Uusia työpaikkoja siis syntyy, mutta työsuhteet ovat entistä epävarmempia pätkä- ja osapäivätöitä. Työehdoissa ja -olosuhteissa on paljon puutteita. Ulkomaalaiset yritykset ovat tuoneet tullessaan uusia, kyseenalaisia työelämän malleja. Työvoimalakia ei aina välitetä noudattaa, mielivaltaiset irtisanomiset ja työsuojeluongelmat ovat lisääntyneet ja liitoilla on vaikeuksia päästä neuvottelupöytiin. Lisäksi työntekijöiden oikeuksia ay-toimintaan pyritään monin paikoin rajoittamaan.

Hankekumppani on Mosambikin elintarviketyöläisten liitto SINTIAB, joka on maan suurin ja kattavin ruoka- ja juomatuotantoa organisoiva ammattiliitto. Sen jäsenkunta koostuu myllyjen ja muiden viljanjalostuslaitosten, meijereiden, säilyketehtaiden, ruokaöljypuristamojen ja juomateollisuuden työntekijöistä.

Elintarvikealalla toimii myös pienempiä erikoistuneita liittoja kuten SINTIA (sokeri), SINTIC (cashewpähkinä) ja SINTMAP (kalastus ja kalanjalostus), joiden kanssa on keskusteltu mahdollisista yhdistymisistä. Tarkoituksena on rakentaa yksi suuri elintarvikealan liitto. Yhteistyön vauhdittamiseksi näitä pienempiä liittoja voidaan kutsua osallistumaan SINTIABin tapahtumiin.

Jaa tämä artikkeli